Tydzień zdrowego żywenia

W ostatnim tygodniu września, uczniowie wszystkich klas podjęli wielkie wyzwanie – sami mieli przygotować dla siebie drugie śniadanie. Przynieśli do szkoły potrzebne produkty. Na początku przypomnieli sobie zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem.

Po starannym umyciu rąk, założeniu fartuszków i przygotowaniu stanowisk pracy wszyscy zabrali się do pracy. Dzieci samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie produkty. Natomiast inne klasy doskonale poradziły sobie z krojeniem owoców i warzyw do swoich sałatek. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały celująco. Podczas robienia kanapek i sałatek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę. Okazało się, że dzieci jednak lubią warzywa, a najlepiej smakują im kanapki i sałatki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin. Nawet największe niejadki zjadły swoją porcję z apetytem.

  • 20190925_144818
  • 20190925_145031
  • 20190926_121700
  • 20190926_121714
  • IMG_20190926_104351